Over mij

Irma van der Scheer

Haptotherapeut

profielfoto Irma van der Scheer

Ik was 17 toen ik voor het eerst met een haptonoom in aanraking kwam. In een korte tijd waren er dierbaren overleden en ik zat met mezelf in de knoop. Het was niet voldoende om te praten over hoe ik vast liep, over rouw en alle emoties die ik voelde. Zo anders was dat bij de haptonoom. Ik kwam thuis in mijn eigen lijf. Ik was verwonderd over de ruimte, stevigheid en kwetsbaarheid die ik kon voelen door meer contact met mijn lichaam te hebben. Het raakte me diep. Hier is een zaadje geplant over de wijsheid en het voelend vermogen van mijn (en ieders) lichaam. 

 

Na mijn studie en jeugd in Twente verhuisde ik naar Amsterdam. Hier heb ik jarenlang gewerkt als leidinggevende van teams in de Welzijnszorg. De doelgroep die mij aansprak was degene die niet in 1 hokje te plaatsen is: dak-en thuislozen, crisisproblematiek en gezinnen die door vele problemen van kastje naar de muur werden gestuurd. Ik heb me verwonderd over hoeveel kracht mensen bezitten om door te gaan en nieuwe wegen te vinden. Hoe belangrijk daarin contact is, vertrouwen te hebben en naast mensen te staan. En bij mij bleef het kriebelen. Ik wilde dichter bij mezelf komen en haptonomie kwam weer langs.

 

Na een open avond van een opleiding Haptonomie wist ik het zeker, hier wil ik verder mee. Ik ben de 4 jarige post-HBO studie Haptonomie gaan volgen en ben nu werkzaam als GZ Haptotherapeut, coach en trainer. Daarnaast ben ik als docent werkzaam bij Synergos, Vakopleiding voor Haptonomie. Hier blijf ik mezelf ontwikkelen en verdiepen en samen met collega docenten blijven we het vak aanscherpen en vernieuwen. De afwisseling van het werken met groepen en individueel geeft me veel voldoening.