Haptotherapie

Irma van der Scheer als haptotherapeut

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van Haptonomie. Als je niet lekker in je vel zit, of niet goed uit de verf komt kan dit enorm frustreren. Dit kan ertoe leiden dat je teveel gaat piekeren en dat je jezelf daarbij afsluit voor je gevoel. Of het omgekeerde ontstaat. Je voelt te veel en wordt regelmatig overspoelt door emoties. Stress en innerlijke onrust zijn soms moeilijk te duiden, ze kunnen zich fysiek en psychisch uiten. Haptotherapie helpt je meer bewust te worden van je gevoel en je mogelijkheden hierin. 

 

We denken en vinden van alles, maar hoe het werkelijk voor ons is verliezen we uit het oog. Toch zijn we als voelers geboren,  je voelde als baby heel goed wat je nodig had.  Wanneer je ouder wordt krijgt denken en doen een grote plaats en zijn we minder bewust van ons voelen. We proberen antwoorden te vinden met ons denken, terwijl het antwoord vaak verscholen ligt in onze gevoelens en behoeften.

Bewust worden van je gevoelens en het gebruiken van signalen van je lichaam geeft je meer inzicht in jezelf. Je ontdekt hoe je omgaat met jezelf en je omgeving. Door hier meer bewust van te worden kan je keuzes maken die goed voor je voelen en ontdek je nieuwe mogelijkheden.

 

Wanneer haptotherapie

 • Overbelast, burn-out, gestresst.
 • Vast zitten in je denken en weinig gevoel voor je lichaam.
 • Omgaan met traumatische ervaringen.
 • Omgaan met angst en paniekklachten.
 • Omgaan met negatief zelfbeeld.
 • Onzeker voelen en weinig zelfvertrouwen.
 • Somber voelen of depressief zijn.
 • Relaties met anderen verlopen moeizaam.
 • Fysieke klachten zonder duidelijke lichamelijke oorzaak.
 • Moeite met grenzen aangeven en veel aanpassen aan de ander.
 • Moeite met intimiteit.

 

Binnen haptotherapie leer je luisteren naar jouw lichaam door gesprek, oefening en door aanraking. Zo kom jij in contact met jouw gevoelens. Tegelijkertijd ontdek je welk effect de omgeving op jou heeft. Haptotherapie geeft je vrijheid en regie in je denken, voelen en doen.

Haptonomie

Haptonomie is de leer van het menselijk gevoelsleven. Gevoelens zijn er de hele dag door en hebben veel invloed op hoe jij met jezelf en met de ander omgaat. Vaak zijn we ons niet zo bewust van wat we voelen. We hebben geleerd om te denken en om te doen, maar voelen is wat onderbelicht. Dit terwijl we geboren worden als voelers en bewegers, denken en handelen komt pas later in ons leven op gang. Voelen is hierdoor heel basaal door ons leven verweven en haptonomie kan je helpen om meer zicht hierop te krijgen.

Je lichaam is wijs. Je lichaam reageert direct op wat er om je heen gebeurt. In je denken kun je bezig zijn met het verleden of de toekomst. Je lichaam laat in het hier en nu zien en voelen wat er is en hoe het met je gaat. En wanneer je hier meer zicht op krijgt ontstaat er meer vrijheid en persoonlijke groei.